Att forska i Stockholm - Föreläsning

Postat i Aktiviteter 2018

Torsdagen den 13 september 2018 var släktforskaren och författaren Ulf Berggren hos SSff och förläste om

Att forska i Stockholm

Att forskningen i Stockholm skiljer sig från övriga Sverige, upplever många som svår med tanke på avsaknaden av konventionella husförhörsböcker.
Föreläsningen gällde några arkiv från slutet av 1600-talet och många arkiv för 1700- och 1800-talet.

När dessa arkiv kombineras med sökning i Arkiv Digital och i Digitala forskarsalen (f.d. SVAR) kan forskaren få en komplett bild av den saknade stockholmaren.

Åhörarna fick en mycket informativ ingång till många fantastiska arkiv hos Stockholms Stadsarkiv. Det blev en aha-upplevelse för många av oss som lyssnade.
Stockholms Stadsarkiv tillhandahåller arkiven gratis för alla att forska i på nätet.

Med andra ord finns nu chansen för oss att hitta personer födda i ”Stockholm” eller som flyttat till ”Stockholm” utan att leta igenom tusentals sidor.
Ulf som bland annat skrivit häftet "Min ana kommer ifrån Stockholm" hade med sig häftet och i stort sett alla köpte varsitt exemplar.

Tack Ulf för en intressant föreläsning.

Släktforskardagarna 2018

Postat i Aktiviteter 2018

Årets släktforskardagar hölls i Växjö och SSff hade två representanter på årsstämman.

Mässan på Fortnox Arena hade många utställare och många intressanta föreläsningar. Föreläsningarna var förlagda till Idrottshuset och Myresjöhus Arena.

Banketten med prisutdelningar och underhållning av en mässingorkester gick av stapeln i Konserthuset.

Lika trevligt varje år att träffa och se ”gamla" bekanta från deltagande släktforskarföreningar.

Nästa år äger släktforskardagarna rum i Borås och temat är Kyrkans skatter.

Tack Kronobergs Genealogiska förening för ett trevligt arrangemang!

Släktforskning på Gågatan och Folkuniversitetets Prova på-dag

Postat i Aktiviteter 2018

Lördagen den 1 september 2018 fanns Södertälje Släktforskarförening (SSff) på gågatan, mitt i Centrum.
SSff informerade om föreningens verksamhet och om släktforskning.

Föreningen gav även information om samarbetet med Folkuniversitetet och deras arrangemang.

Intresserade kunde besöka SSffs Öppet hus där SSff fanns till hjälp för att visa mer om möjligheterna att söka i databaser efter anorna och samtidigt få mer information om grundkurser i släktforskning.
Med dagens digitaliserade arkiv, är det lättare att hitta sina anor.